Gazdaság

Bekeményít az EU Észak-Koreával szemben

Megtiltják az átutalásokat és befektetéseket, emellett jelentősen szigorítják a kivitelt és behozatalt. Észak-koreai repülő és hajó sem jöhet az unió területére.

Az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról döntött pénteken az Európai Unió. Az újabb büntetőintézkedések főleg a kereskedelmi és pénzügyi szektort érintik.

A döntés válasz arra, hogy a rezsim január végén kísérleti atomrobbantást, egy hónappal később ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. A tagállamok kormányait tömörítő tanács szerint ezek a lépések komoly fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és a biztonságra.

Az újabb szankciók értelmében tilos lesz kőolajtermékek és luxuscikkek behozatala Észak-Koreából, és ugyanígy tiltják a polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékek exportját az országba. Bizonyos kivételektől eltekintve megtiltják az EU-ból Észak-Koreába irányuló átutalásokat. Észak-koreaiak nem ruházhatnak be az Európai Unióban, és az uniós állampolgárok, valamint az itt bejegyzett cégek sem fektethetnek be pénzt a távol-keleti diktatúrában.

A döntés értelmében az észak-koreai repülőgépeket és hajókat is kitiltják az EU területéről. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik