Gazdaság
Budapest, 2015. március 24.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) érkezik a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra Budapesten, az MNB épületében 2015. március 24-én. Mögötte Balog Ádám (b2) és Windisch László, az MNB alelnökei.
MTI Fotó: Kovács Tamás

50 milliárdot fizetnek Matolcsyék a költségvetésbe

24.hu
24.hu

2016. 05. 27. 18:01

Megjelent a jegybank éves jelentése, az MNB-nek tavaly 353,2 milliárd forinttal kevesebb bevétele volt az előző évinél.

Pénteken közzétette éves jelentését a Magyar Nemzeti Bank, melyből kiderül: a tavalyi eredmény után 50 milliárd forint osztalékot fizetnek a költségvetésnek.

A jegybank tavaly 94,5 milliárd forint nyereséget képzett, ami a jelentés szerint annak köszönhető, hogy az alapkamat csökkenésének és az MNB forintosítási, valamint önfinanszírozási programjainak hatására javult a kamateredmény és a pénzügyi műveletek eredménye.

Az eredmény legjelentősebb összetevője a 177,7 milliárd forintos, devizaárfolyam-változásból származó nyereség. Mint írták, 2015-ben a forint árfolyama erősen ingadozott, az év során jellemzően kisebb volt az előző évinél a hivatalos és a bekerülési árfolyam közötti különbség, és a devizaeladások volumene is csökkent az előző évhez képest.

A nettó forint kamat- és kamatjellegű eredményből 93 milliárd forint veszteség származott, ami a 2014. évinél 65,5 milliárd forinttal alacsonyabb. A kamateredmény javulását eredményezte, hogy csökkent az alapkamat és kisebb lett az alapkamathoz kötött kamatozású forintkötelezettségek állománya is.

Az eredménykimutatás szerint 449,7 milliárd forint bevétele volt a jegybanknak 2015-ben, ami 353,2 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál. A bevételek közül kiemelkedik a 215,8 milliárd forintot kitevő, devizában elszámolt kamat- és kamatjellegű bevétel, amely 36 milliárd forinttal elmarad a 2014. évitől. A második legnagyobb tétel a deviza-árfolyamváltozásból származó, 184,5 milliárd forintos bevétel, ami 336,1 milliárddal alacsonyabb  az egy évvel korábbinál.

Közölték azt is, hogy a „pénzügyi szakmai célokat szolgáló” végleges, visszafizetési kötelezettség nélküli pénzátadások, valamint karitatív célú támogatások döntő része, 12 milliárd forint az MNB által indított Pallas Athéné Közgondolkodási Programhoz kapcsolódó pénzbeli alapítói vagyonátadás, a program ezen felül 4,5 milliárd forintnyi ingatlan vagyonátadásban is részesült.

A jegybank saját tőke állománya az év végén 459 milliárd forint volt. A működési költségek 2015. évi tényleges összege 32,973 milliárd forint, ami az előző évi összeget 2,5 százalékkal haladja meg. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.