Gazdaság

Varga szerint semmi kétség, hogy nem a bóvli dukál nekünk, egyébként meg Gyurcsány a hibás

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

Magyarországnak a befektetésre ajánlott kategóriában van a helye mindenhol – mondta a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután a Fitch Ratings felminősítette az országot.

Varga szerint azért kellett több mint négy évet várni a felminősítésre, mert a hitelminősítők elszakadtak a valóságtól, miközben a befektetők már sokkal hamarabb meghozták pozitív ítéletüket. Ez utóbbi “felminősítést”, mint mondta, az elmúlt években felmutatott 20 százalékos beruházási ráta is jól mutatott. Úgy véli, az a nyomás szakadt most át, ami már évek óta volt a hitelminősítőkön.

Ahhoz, hogy Lengyelország szintjén legyünk (nekik hárommal jobb a minősítésük), nem lett volna szabad 2010 előtt gazdaságpolitikai hibákat elkövetni – szúrt egyet a Gyurcsány-kormánynak. Hozzátette: 2002-ben a kérdés még az volt, hogy Szlovénia és Magyarország másokat megelőzve mikor csatlakozik az euróövezethez, de 2008-ban már az, hogy mikor tudjuk újra utolérni a V4-eket.

Szerinte a nagyobb költségvetési hiány vagy a növekedés lassulása sem fogja megakadályozni a hitelminősítésünk további javulását. Arra a felvetésre pedig, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ügye is esetleg nehezítheti a további felminősítést, nem is reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik