Gazdaság

Spárganagyhatalom lesz Magyarország

24.hu
24.hu

2016. 05. 23. 06:23

Egyre többen foglalkoznak Magyarországon spárgatermesztéssel – írta hétfői számában a Magyar Idők.

A cikk szerint a spárga termőterülete évről évre folyamatosan nő Magyarországon: míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, mostanra az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt.

Az idén márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról. Enélkül nem kaphatnak támogatást a termelők, de mivel nem mindenki pályázik, a termőterület bővülésének dinamikája ennél is nagyobb – mondta a lapnak a Fruit­veb alelnöke. Gubacsi Zoltán úgy véli: “bár a spárga költségigényes növény, a stabil és egyre bővülő kereslet miatt megéri a termesztésével foglalkozni”.

A napilap azt írja: bár a belső fogyasztás is folyamatosan nő, a Magyarországon megtermelt spárga nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A legfontosabb exportpartner Németország és a skandináv államok, de kisebb mennyiséget Ausztriába és Svájcba is szállítanak.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki 2015-ben. Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában – írta a Magyar Idők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.