Gazdaság

Donald Trump kaméleonként halad, és már csak egy lépésre van a Fehér Háztól

Szinte mindenkit meglepett, amikor Ted Cruz bedobta a törölközőt, és Trump kezébe adta a lehetőséget, hogy az elnöki székért menjen csatába vélhetően Hillary Clintonnal szemben. A személye megosztó, most megpróbál középre zárni. Ha ez a manőver sikerül, akár övé lehet a diadal.

Kovács István, az Erste Alapkezelő portfólió menedzserének véleménye:

Donald Trump elutasítottsága nemzeti szinten olyan méreteket ölt és egyre növekvő méreteket öltött, hogy teljesen esélytelennek tartották az emberek. De korábban azt gondolták, hogy ez a nagy elutasítottság a republikánus jelölést is meg fogja akadályozni.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos amerikaiak 65 százaléka nem szeretné őt látni a politikai elitben – és ez egy nagyon komoly elutasítottság.

A nők szegmensében még nagyobb, 70 százalék feletti ez a rész és mégis a republikánus előválasztásokon az derült ki, hogy a liberálisabb, keleti parti államok előválasztásán 60 százalék körüli eredményekkel győzött elsöprő sikerrel Trump.

Ted Cruz gyakorlatilag ezt a negatív momentumot már nem tudta megfordítani, Indiana államban vereséget szenvedett, és Trump ezzel bebiztosította a republikánus körben a győzelmét. A nagy elutasítottság megmaradhat továbbra is, nagyon komoly hátrányban van össz-amerikai szinten a nők, a színes bőrűek és a legszegényebbek között. A legnagyobb előnye viszont a fehér bőrű középréteg, az amerikai férfiaknál van. Ott sem annyira jelentős az előnye, hogy most matematikailag azt mondhassuk, hogy ez ellensúlyozná a negatív attitűdöket. Most nem sok esélyt látok arra, hogy Donald Trump megnyerje a választásokat, de azt láthatjuk, hogy eddig is mint egy kaméleon működött, egyik héten mondott egy nagyon keményet, aztán amikor egy másik államban volt a választás, ahol a választóréteg mérsékeltebb, ott ezeket folyamatosan felpuhította.

Azóta is ezt csinálja, próbál egyre jobban középre sodródni.

Kíváncsi vagyok, ez mennyire rombolja le a nimbuszát a nagyon kemény, nyakas republikánusok között, és ott veszít-e támogatottságot. Ha nem, és sikeres lesz a középre húzódó manővere akkor én nem gondolom, hogy nem teljesen esélytelen a novemberi választáson. Addig még több hónap eltelik, a média nagyon sokat fogja befolyásolni a küzdelmet. Aki a mai modern médiát jól tudja használni, annak nagy előnye lesz és ő úgy látszik, hogy Trump jól csinálja ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik