Gazdaság

Rákkeltő kanalat vontak ki a forgalomból

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 12:30

Kínai eredetű, műanyag, spagettiszedő kanalat vonnak ki a forgalomból határérték feletti, primer aromás amin (PAA) kioldódás miatt. A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy akinek van a mellékelt képeken szereplő, Bergner márkajelzéssel forgalmazott, fekete színű, nylon műanyag bevonatú spagetti szedő kanala, az ne használja.
Korábban a témában:

A Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó poliamid és melamin műanyag konyhai eszközök EU-s behozatalára speciális előírások vonatkoznak. A poliamid konyhai eszközöknél pl. a szállítmányt olyan vizsgálati eredmények kell, hogy kísérjék, amelyek igazolják, hogy azokból nem oldódhatnak ki kimutatható mennyiségű primer aromás aminok.

A RASFF gyors riasztási rendszeren érkezett információ szerint, a cseh hatóság piaci ellenőrzés során két mintában 0,03 és 0,04 mg/kg mennyiségben mutatta ki a PAAk kioldódását. A határérték 0,01 mg/kg.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő fekete színű, nylon műanyag bevonatú spagetti szedő kanállal, az ne használja.

A bűnös primer aromás aminok

A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják.

Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is.

A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású,ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.