Gazdaság
Parragh László (parragh lászló, )

TTIP: Parragh átláthatóvá tenné a tárgyalást

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 16. 07:24

A kereskedelem előtt álló minden korlátozás lebontása a fogyasztó előnyére válik - mondta a kamarai elnök.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között folyó transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tárgyalását átláthatóvá, nyilvánossá kell tenni, hogy az iparágak szereplői képviselni tudják érdekeiket és felkészülhessenek a változásokra. Parragh László az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a világ a gazdasági szövetségek, a szabadkereskedelmi megállapodások létrejöttével átalakul, és erre tekintettel kell lennie Európának is.

Mivel a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás a gazdasági szereplőinek szabályozási rendszerét érinti, a piaci árakat befolyásolja és új gazdasági környezetet eredményez, ezért a mostani, az érintettek háta mögött zajló egyeztetés nem tisztességes és nem demokratikus – tette hozzá. Parragh László szerint a kereskedelem előtt álló minden korlátozás lebontása a fogyasztó előnyére válik, de azt is látni kell, hogy minden eddigi szabadkereskedelmi konstrukcióban az erős gazdaságok, a centrumországok lettek a győztesek, a periférián lévők pedig a vesztesek.

A kamarai elnök szerint az Egyesült Államok sok területen fejlettebb, és más “morális pályán” mozog, mint Európa, ezért sok esetben kódolt az európai vereség. A kevésbé szigorú amerikai környezetvédelmi szabályokra példaként említette a vegyipart, az energiaipart, a haditechnikát és a filmipart. A két világ közötti morális látásmódban is erőteljes különbség van, amely komoly veszélyeket rejt magában, például a migrációs kérdésben, az Egyesült Államok a mexikói déli határnál falat húzott fel, esetenként tűzparancs van érvényben.

Amerika ma diktál a világnak, és ebben a szerepkörben a szabadkereskedelmi megállapodással újabb eszköz kerül a kezébe.

Ezt mondta a kamara elnöke, aki szerint a folyamat Magyarország szempontjából nézve erősen hasonlít majd a 2004-es, uniós csatlakozás után előállt helyzethez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.