Gazdaság

Rémtörténetekbe torkollt a venezuelai szocializmuskísérlet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 05. 16. 14:14

A bűnözés és a halálozás az egekben, ide vezetett a rossz kormányzás és az óriási korrupció. Minden nap agyrém a dél-amerikai országban.

Egyáltalán nem túlzás, hogy működésképtelen ország lett Venezuelából – a The Atlantic ezen a héten megjelent riportja konkrét történetekkel világított rá, hogy a mindennapi élet agyrémmé vált a dél-amerikai országban.

Áruhiányt okozott az árszabályozás

A portál szerint egyáltalán nem arról van szó, hogy ne lenne pénze a hatalmas olajkészletekkel rendelkező országnak, és az sem igaz, hogy az olajár-válság tette volna tönkre Venezuelát, amelynek lakói már akkor súlyos áruhiánnyal küzdöttek nap mint nap, amikor még száz dollár felett kereskedtek hordónként a kőolajjal. Az igazi bajt a rossz kormányzás jelenti, tetézve az eget rengető korrupcióval és a demokratikus intézményrendszer szétverésével.

A hatósági árszabályozás, amit azzal a szándékkal vezettek be, hogy a szegények számára is megfizethető legyen az áru, a boltok kiürüléséhez vezetett. Az élelmiszeren és a gyógyszereken kívül azt is megszabták, mennyibe kerüljön például a dezodor, a vécépapír vagy az autóakkumulátor. Csakhogy ha a hatóságilag megszabott ár alacsonyabb, mint a javak előállításának költsége, nem nagy csoda, ha a termékek eltűnnek az üzletek polcairól. Eközben az infláció az egekbe szökött, az IMF idén 720 százalékos, jövőre 2200 százalékos áremelkedést jelez előre.

Europress
Europress

Iskola helyett sorban állnak a bolt előtt

Februárban egy 14 éves epilepsziás fiú azért halt meg, mert a gyógyszer, amivel kezelték, elfogyott az országból, egyszerűen azért, mert a gyógyszertáraknak olcsóbban kellett árulniuk, mint amennyiért beszerezhették volna. Mint sok más venezuelai, a fiú édesanyja is a közösségi oldalakon keresztül próbált segítséget kérni, hogy van-e valahol a gyógyszerből, órákat autózott, amikor kapott egy értesülést, hiába. A család tehetetlenül nézte végig, ahogy a fiúnál egy roham során légzési elégtelenség lépett fel, és belehalt.

Az állam a közrend fenntartását sem tudja már ellátni. A bűnszervezetek egyre durvább fegyverekkel mászkálnak az utcákon, a gránáttámadások már mindennaposak a hírekben. Nemrég a rendőrök tankelhárító rakétát foglaltak le egy bűnözőtől. A kisstílű bűnözés is csúcsra van járatva, előfordult, hogy egy iskolában egy hétig nem tudtak a gyerekeknek enni adni, mert betörtek és elvitték a konyháról az alapanyagokat. De olyan iskolák is vannak, ahol már nem működik a menza, mert az állam nem tudja fenntartani. Sok szülő inkább kiveszi a gyerekét az iskolából, mondván, hasznosabb, ha a boltok előtt kígyózó sorokban állnak napközben.

Két hónap alatt tizenegyszer törtek be

Ezalatt Venezuelát Zika-járvány is sújtja. A vírus elleni harc legfontosabb színtere a venezuelai központi egyetem volt, ahová az idei év első két hónapjában 11-szer, nem tévedés, tizenegyszer törtek be, míg végül egyetlen mikroszkópjuk sem maradt a kutatóknak. A betörők viszont felforgatták a laboratóriumot, összetörték a veszélyes mintákat tartalmazó edényeket.

Az egészségügyi helyzetnek az sem tesz jót, hogy a szárazság miatt sok helyütt a vezetékes vízellátással is gondok vannak. Az emberek kénytelenek vödrökben vizet tartalékolni, ami kedvez a szúnyogok elszaporodásának, ezzel együtt a Zika és más trópusi vírusok terjedésének.

CARACAS, VENEZUELA - FEBRUARY 27: People line up to buy basic products outside a supermarket in Caracas, Venezuela on February 27, 2016. Venezuela suffers from the shortage of food, medicines, household goods and personal hygiene products for several years. 

 Carlos Becerra / Anadolu Agency
Europress

A bűnnek nincs következménye

A szárazság a vízerőművekre épülő energiaellátást is ellehetetleníti. Pedig 2009 óta dollár-százmilliókat költöttek földgázzal és gázolajjal működő erőművek építésére. Ezeknek a létesítményeknek a legnagyobb része azonban soha nem készült el, a rájuk elköltött pénzt viszont senkin nem kérték számon.

A következménynélküliség mindennapossá vált. Márciusban 28 bányász eltűnt, szemtanúk szerint lemészárolták őket. Az üggyel összefüggésben négy embert tartóztattak le, de nem a gyanúsítottakat, hanem az áldozatok családtagjait, akik igazságtételt követeltek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.