Gazdaság
Generated by  IJG JPEG Library

Gigaválságot hozna a Brexit, de van akinek tetszik

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 05. 16. 12:19

Több mint 300 üzletember írta alá a felhívást, amely üdvözölné, ha Nagy-Britannia elhagyná az EU-t.

A brit gazdaság versenyképességét rontják az EU-szabályozások, ezért Nagy-Britannia akkor járna jól, ha az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás eredményeként kilépne az Európai Unióból. Ez áll abban a közös felhívásban, amelyet több száz brit üzletember tett közzé.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap levelezési rovatában közölt állásfoglalást 306-an írták alá, köztük David Sismey, a Goldman Sachs bankóriás londoni befektetési részlegének területi igazgatója, Steve Dowdle, a Sony európai érdekeltségének volt alelnöke és Sir Patrick Sheehey, a British American Tobacco dohányipari konglomerátum volt elnöke. A közös levél szerzői szerint a brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és hamarosan a legnagyobb európai gazdasággá válik, megelőzve Németországot.

Az EU visszahúz

A brit gazdaság versenyképességét azonban gyengíti, hogy Nagy-Britannia “a kudarcos EU tagja”. Az Európai Unió évről évre egyre kevesebb brit terméket vásárol, mivel gazdaságai stagnálnak, és az unióban több milliónyi a munkanélküli – áll a felhívásban. A levél aláírói idézik a Bank of England – a brit jegybank – előző kormányzója, Sir Mervyn King kijelentését is, amely szerint “az euró szétrobbanhat”. A felhívás szerint a brüsszeli bürokrácia az 5,4 millió brit üzleti vállalkozás mindegyikét fojtogatja, noha csak “csekély kisebbségük” kereskedik az EU-val. Az aláírók ezért úgy vélik, a brit üzleti szféra az EU-n kívül gyorsabban növekedhetne, új piacokra léphetne be és több munkahelyet teremthetne. Éppen ezért ideje távozni az EU-ból, és visszaszerezni az ellenőrzést – zárul a felhívás.

A üzleti szféra megosztott

Nemrégiben 198 brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő óriásvállalat – köztük az Airbus, a Vodafone, a Ryanair, a BP és a BAE Systems – vezetői álltak ki közös nyílt levelükben Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. E felhívás aláírónak érvelése szerint a brit üzleti szférának a további beruházások és az állásteremtés érdekében korlátlan hozzáférésre van szüksége az unió 500 millió fős egységes belső piacához, és ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, elrettentené a befektetőket, munkahelyeket sodorna veszélybe, az egész gazdaságát kockára tenné.

A Brit Iparszövetség (CBI) minap közzétett, enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmánya szerint – amelyet a CBI megbízásából a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze – az uniós tagság feladása esetén a nominális brit hazai össztermék (GDP) már 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb, mint akkor, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad A PwC szakértőinek becslése szerint ez 55-100 milliárd font (23 ezer-40 ezer milliárd forint) – háztartásonként 2100-3700 font – közötti nominális gazdasági veszteséget jelentene az évtized végéig 2015-ös árfolyamokon számolva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.