Gazdaság
Couple in a moment of mutual disinterest

Már nem olyan kapós az okostelefon és a tablet

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 11:31

Korábban a témában:

2015 első negyedévével összehasonlítva a hazai tartós műszaki cikkek értékesítése 1,2 százalékkal csökkent, a teljes forgalom 121,4 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb csökkenés (15,9 százalék) az informatikai (IT) szektorban volt megfigyelhető. Ugyanakkor növekedés volt látható a szórakoztató elektronika (CE), a telekommunikáció (TC), valamint a háztartási nagy- és kisgépek (MDA és SDA) piacán – derül ki a GfK TEMAX® kutatásából.

ÍMe, hogyan változott a forgalom a tartós fogyasztási, műszaki cikkek piacán.

Háztartási kisgépek

2016 első negyedéve 14,6 százalékos növekedést hozott a háztartásikisgép-szegmensnek.

A hajápoló és hajformázó kategóriák csak minimálisan tudtak bővülni, míg a szájápolási termékek 27,7 százalékos, a porszívók 19,7 százalékos és a kávéfőzők 16,2 százalékos növekedéssel kimagasló eredményt értek el.

Háztartási nagygépek

Az idei első negyedévben a háztartásinagygép-szektor 20,44 milliárdos bevételt realizált, ami egyszámjegyű bővülésre volt elegendő 2015 azonos időszakához képest.

A tavaly év eleji hűtőgépcsere-program által generált eladási volument nem sikerült megismételni, főleg a fagyasztók iránti kereslet 28,9 százalékos visszaesése volt drasztikus. A szektor növekedését legnagyobb arányban a szárítógépek generálták, amelyek forgalma 32,8 százalékkal múlta felül a 2015 első negyedévében mért forgalmi adatokat.

Szórakoztató elektronika

A síkpaneles tévékészülékek piaca értékben 9,4 százalékkal nőtt 2016 első negyedévében az azt megelőző év azonos időszakához képest. A szegmens összforgalma 13,38 milliárd forintot tett ki. Az ultra HD televíziók népszerűsége a számok tükrében töretlen.

Ugyanebben az időszakban növekedett továbbá a hangprojektorok, a multi-room házimozi-rendszerek és a hordozható hangsugárzók iránt megmutatkozó igény is.

Telekommunikáció

A magyarországi mobiltelefon-piac az év első negyedévében 1,6 százalékos értékbeli növekedést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest.

A hagyományos (feature) telefonok és a phabletek komoly csökkenést szenvedtek el, az okostelefonok forgalma pedig – a korábbi várakozásokat alulmúlva – csak 4,6 százalékkal bővült.

Fotó

A magyar fotópiacon 3,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható 2015 azonos időszakához viszonyítva. Miközben a belépő szintű kompakt fényképezőgépek forgalma csökkent, a cserélhető lencsés kompaktok és tükörreflexes társaik erősíteni tudtak.

Irodatechnikai eszközök

Az irodatechnikai eszközök első negyedéves hazai piacára a közepes mértékű csökkenés volt jellemző, az irodatechnikai hardverek és kellékanyagok eladása értékben 13 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakában rögzített számokhoz képest.

A negatív változás egyaránt érintette a hardvereket és a kellékanyagokat, egyedüli kivételként a tintasugaras festékpatronok forgalma stagnált.

Információs technológia

Az IT-termékek magyarországi piaca 2016 első negyedévében erőteljes, 15,9 százalékos értékbeli visszaesést mutatott, amellyel a műszaki termékek hazai piacán a leggyengébben teljesítő szektorrá vált a korábbi év azonos időszakához képest.

A gyenge teljesítmény mögött elsősorban a táblagépek szereplése áll, amelyek a piaci telítődési ponton túlhaladva 42,9 százalékkal múlták alul a 2015. évi első negyedév számait.

Növekedést csak a monitorok, billentyűzetek és egerek termékcsoportja könyvelhetett el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.