Gazdaság

Egymilliárd forint áfát csaltak el repceolajjal

NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)

Csaknem egymilliárd forint áfát csalt el egy budapesti cég repceolaj-beszerzéssel. Az adóhivatal revizorainak korábbi gyanúját az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer adatai is megerősítették – tájékoztatta a NAV bűnügyi szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Megtérülhet a kár

A bűnszervezet tagjait a pénzügyi nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A NAV munkatársai a cég vagyonából több mint kétmilliárd forintot biztosítottak, így az okozott kár teljes egészében megtérülhet – közölte Sárközi Alexandra.

Így csaltak

Elmondta: a repceolaj-szállítmányok naponta érkeztek Lengyelországból és Szlovákiából egyenesen a budapesti cég Heves megyei telephelyére, miközben papíron a beszállítók magyar gazdasági társaságok voltak. Valótlan tartalmú számlák felhasználásával a szervezet azt a látszatot keltette, mintha az árut belföldről szerezte volna be. A számlázó cégek általában adóbevallást sem tettek – fűzte hozzá a szóvivő.

A telephelyre érkezett nyersolajat feldolgozták, és belföldi vevőknek értékesítették. Az eddigi adatok szerint a budapesti cég 900 millió forint áfát csalt el.

A gyanúsítottak elfogásában szervezett akcióban – a fővárosban és négy megyében, huszonnyolc helyszínen – a NAV nyolcvan munkatársa, pénzügyi nyomozók, revizorok, informatikusok és pénzügyőrök vettek részt.

Az irányító másban is sáros volt

Az adóellenőrök kétmilliárd forint értékben biztosítottak gépsort és árukészletet, emellett bankszámlákon csaknem 400 ezer eurót zároltak és a házkutatások során talált készpénzt is lefoglalták.
Továbbá a rendőrség együttműködésével sikerült elfogni egy többszörösen körözött férfit, aki az ügyben irányító szerepet töltött be. Kihallgatása után haladéktalanul büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol megkezdte lopás miatt korábban jogerősen kiszabott három év nyolc hónapos börtönbüntetése letöltését.

A pénzügyi nyomozók költségvetési csalás miatt öt férfit hallgattak ki gyanúsítottként – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik