Gazdaság
burgonya (krumpli, )

Duplájáért adják a krumplit a termelők, mint tavaly

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 09:43

Korábban a témában:

2016 márciusában a mezőgazdasági termelői árak 2,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 7,4 százalékos emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 7,1 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

Tavalyhoz képest 2016 márciusában:

 • A gabonafélék ára 0,4 százalékkal mérséklődött. A búza ára 14 százalékkal visszaesett, a kukorica ára ellenben 8,3 százalékkal nőtt.
 • A gyümölcsök ára 25, a burgonyáé 45 százalékkal a nőtt.
 • Az élő állatok termelőiár-szintje 5,8, az állati termékeké 10 százalékkal lett alacsonyabb.
 • A tej ára 12 százalékkal csökkent, így a felvásárlási ár márciusban 76 forint volt literenként, ami februárhoz mérten is 2 forinttal kevesebb volt.

Tavalyhoz képest az első három hónapban

2016. január–márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,8 százalékkal növekedtek.

 • A növényi termékek ára 7,9 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,8 százalékkal csökkent.
 • A zöldségfélék ára 20 százalékkal nőtt.
 • A vágósertés ára 8,3 százalékkal csökkent, ezen belül az év első két hónapjában emelkedett, a harmadik hónapban azonban csökkent és a 2015. decemberi ár alá süllyedt, így az ár márciusban 310 forint volt kilogrammonként.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 0,5 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1 százalékos növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia és a műtrágyák árának 10, illetve 3,4 százalékos csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 2,2, a takarmányok árának 4,1, továbbá a növényvédő szerek árának 4,0 százalékos növekedéséből tevődött össze.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 103,0% volt.

 

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes Wild Things / wildthings  Year: 1998 - usa Denise Richards, Matt Dillon  Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.