Gazdaság
mp-bb (mobilport, blackberry, porsche, üveg, acél, prémium, okostelefon)

Az MNB 11 millióra büntette a Porsche Bankot

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 11:18

Az MNB 11 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Porsche Bankot – egy jegybanki utóvizsgálat során feltárt – a hitelezést és kockázatkezelést, tőkeszámítást, számvitelt, prudens adminisztratív rendet és adatszolgáltatást érintő hiányosságok miatt. A jogsértések nem jelentenek kockázatot a bank megbízható működését illetően.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. évi átfogó vizsgálata nyomán kötelezéseket írt elő a Porsche Bank Hungária Zrt. (Porsche Bank) részére. A jegybank – az előző vizsgálat végétől kezdődő időszakot áttekintve – utóvizsgálata során ellenőrizte, hogy a hitelintézet betartotta-e a jegybanki határozatban foglaltakat. Az MNB megállapította: a Porsche Bank ezeket nem vagy nem teljes körűen teljesítette, s további hiányosságok is felmerültek.

Az utóvizsgálat egyebek között az ügyfélcsoportokkal szembeni kitettségek, az átstrukturált hitelek, a kintlevőségek rögzítése, egy ügylet céltartaléka, a könyvviteli nyilvántartás, illetve az adatszolgáltatás kapcsán tárt fel (részben) változatlan problémákat. Az új hiányosságok többek közt az átstrukturált ügyleteinek kezelési szabályait, az ügyfélcsoportba tartozó ügyfelek ügyletminősítését, s az egyedi minősítés összegére és a függő kötelezettségekre képzendő céltartalékra vonatkozó belső szabályzatot érintették. Problémás volt az ügyfél-törzsadatok nyilvántartása, a főkönyv és analitika egyezése, a kitettségek értéke és a kapcsolódó tőke megállapítása is. Nem volt egyértelmű a kiemelten kockázatos többszörösen átstrukturált állomány nagysága, a szavatolótőke-követelmények mutatóit pedig már nem hatályos módon szabták meg.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Porsche Bankot, hogy 2016. szeptember 30-ig szüntesse meg a feltárt hiányosságokat, s erről – a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével – októberig számoljon be. A jegybank által kiszabott 11 millió forint bírságnál súlyosító körülménynek számított, hogy a Porsche Bank számos korábbi kötelezést egyáltalán nem teljesített, így azok huzamosabb ideig fennálltak. Enyhítő körülmény volt, hogy a hitelintézet a hiányosságok egy részét már orvosolta vagy már megkezdte kijavításukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.