Gazdaság

Erre aztán tényleg figyeljen oda, a lakása a tét

epitkezes(210x140).jpg (Array)
epitkezes(210x140).jpg (Array)
A nem megfelelő építési termékek, így többek között a hőszigetelő-anyagok az utóbbi időben egyre több problémát okoznak az ingatlantulajdonosoknak.

Mint azt mindenki sejti, az építőanyag-piacon, nem csak kiváló minőségű termékeket kínálnak nekünk. És mitagadás szeretünk spórolni, akkor is, ha tudjuk, hogy a hosszú távú beruházásoknál ez nem biztos, hogy jó ötlet. No de honnan tudjuk, hogy amiért pénzt adunk ki, az minőségi, vagy sem? Hiszen nem értünk az építőanyagokhoz. Járjunk utána! Megmondjuk, hol és hogyan.

Miért kell a minőséget hangsúlyozni?

A nem megfelelő építési termékek, így többek között a hőszigetelő-anyagok teljes körű kiszűrését nem várhatjuk el a felügyeletet ellátó szervektől (pl. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság), mert lehetőségeik szemlátomást korlátozottak. És a szelekció magától sem fog megvalósulni. Egyedül a tudatos, igényes vevők tudnák kiszorítani a piacról a nem megfelelő termékeket.

Hogy értsük, milyen nehéz is ez, gondoljunk bele abba, hogy míg kenyeret, tejet nap mint nap veszünk a boltban, és gyorsan ki tudjuk tapasztalni, melyik a megfelelő minőség, építőanyagot nem sokszor vásárolunk életünkben. A döntésnek ráadásul nagy súlya van: mert amíg a mobiltelefonok átlagos élettartama 1,5 év, az autóké 13, addig lakóépületeink 50-100 évig „élnek” átlagosan. Ilyen hosszú időn keresztül okozhat tehát kárt nekünk, ha nem megfelelő építőanyagot választottunk.

Mi az az átlátható minőség?

Az előbb elmondott problémára az olyan márkás cégnek, mint az Austrotherm Kft. csak az lehet a válasza, hogy megmutatja, mennyire jó az a termék, amit előállít. A minőség elsősorban a szolgáltatásban és a megfelelő műszaki paraméterekben rejlik. Minőségi termék csak úgy képzelhető el, ha ezeket a paramétereket folyamatosan ellenőrzik, és így biztosítják, hogy a nem megfelelő termék ne jusson el a felhasználóhoz. Ennek elérése érdekében mindhárom gyárukban egyformán jól felszerelt laborban vizsgálják folyamatosan a gyártott termékeket, amivel egyébként egyedülállóak a hazai hőszigetelőanyag-gyártásban.

A belső minőségellenőrzés tapasztalatai közül most azt magyarázzák el nekünk, hogy a homlokzati hőszigetelő lemez, az AT-H80 jelű termék vizsgálati eredményét hogyan kell érteni. Ennek a szigetelőanyagnak a legfontosabb tulajdonsága a hővezetési tényezője. Azt mutatja meg, hogy az épületben megtermelt energiát milyen mértékben tartja bent. Azt érdemes tudni róla, hogy minél kisebb a hővezetési tényező értéke, annál jobb teljesítményt várhatunk a terméktől.

Bárki bármikor ellenőrizheti

A hőszigetelőanyag-gyártó cég mostantól azzal is segíti a vásárlókat a döntésükben, hogy az átlátható minőség érdekében a belső minőségellenőrző vizsgálati jegyzőkönyveket nyilvánossá teszi. A homlokzati hőszigetelő-lemezeket egyébként minden héten egyszer vizsgálják, szúrópróbaszerűen, mind a három gyárunkban. A jegyzőkönyvek a honlapjukról máris letölthetők, így mindenki meggyőződhet arról, hogy milyen minőséget kap az Austrotherm Kft-től.

Ha valóban kíváncsi a minőségre, akkor eddigi vizsgálati eredményeikről itt tájékozódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik