Gazdaság
Budapest, 2015. március 24.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) érkezik a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra Budapesten, az MNB épületében 2015. március 24-én. Mögötte Balog Ádám (b2) és Windisch László, az MNB alelnökei.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Háromszor hazudta tele a médiát Matolcsy György

24.hu
24.hu

2016. 04. 27. 12:43

Matolcsy György MNB elnök 2014-ben elhíresült interjút adott a vs.hu-nak, amiben mikrofonállványként használva a riportert, lényegében kinyilatkoztatott három alapelvet, amit az MNB-alapítványok követnek a nem közpénz jellegű milliárdok osztogatásakor (a kinyilatkoztatást onnan lehet tudni, hogy a cikk disclaimere szerint “vissza kérdezésre nem volt idő és mód”).

Ennek kapcsán a Portfolió arra emlékeztet, hogy Matolcsy három alapelvéből egyik sem teljesült. Az ígéretek ezek voltak:

  1. Az alapítványi tőkét nem, csak annak hozamát lehet az alapítványi célokra felhasználni. (Nem teljesült, mert a gyakorlatban nem csak a hozamot használhatják fel.)
  2. Tartósan csak magyar állampapírban tarthatják az alapítványi tőkét, például aranyban, gyémántban vagy külföldi állampapírban nem. (Nem teljesült, mert 60 milliárd pedig mindenféle más dologban: cégekben, ingatlanokban van.)
  3. Az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól. (Nem teljesült, mert közülük nem mindenki ajánlotta fel milliós tiszteletdíját.)

A Matolcsy-klán emberei vezető pozícióban

Az Index összeállítása szerint a jegybank hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tagja és igazgatója van. Ők némi álláshalmozással összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelőbizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója. A 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik Matolcsy családjához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.