Gazdaság

Háromszor hazudta tele a médiát Matolcsy György

Matolcsy György MNB elnök 2014-ben elhíresült interjút adott a vs.hu-nak, amiben mikrofonállványként használva a riportert, lényegében kinyilatkoztatott három alapelvet, amit az MNB-alapítványok követnek a nem közpénz jellegű milliárdok osztogatásakor (a kinyilatkoztatást onnan lehet tudni, hogy a cikk disclaimere szerint “vissza kérdezésre nem volt idő és mód”).

Ennek kapcsán a Portfolió arra emlékeztet, hogy Matolcsy három alapelvéből egyik sem teljesült. Az ígéretek ezek voltak:

  1. Az alapítványi tőkét nem, csak annak hozamát lehet az alapítványi célokra felhasználni. (Nem teljesült, mert a gyakorlatban nem csak a hozamot használhatják fel.)
  2. Tartósan csak magyar állampapírban tarthatják az alapítványi tőkét, például aranyban, gyémántban vagy külföldi állampapírban nem. (Nem teljesült, mert 60 milliárd pedig mindenféle más dologban: cégekben, ingatlanokban van.)
  3. Az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól. (Nem teljesült, mert közülük nem mindenki ajánlotta fel milliós tiszteletdíját.)

A Matolcsy-klán emberei vezető pozícióban

Az Index összeállítása szerint a jegybank hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági tagja és igazgatója van. Ők némi álláshalmozással összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelőbizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója. A 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik Matolcsy családjához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik