Gazdaság

“A rendszer azokat adóztatja, akik nem találnak kibúvókat”

Deák Dániel, a Corvinus nemzetközi adó- és pénzügyi joggal foglalkozó professzora a HVG-nek adott interjújában a magyarországi adórendszerrel kapcsolatban elmondta, alapvető probléma a rendszerváltás óta, hogy túl kevesen túl sok adót fizetnek, ami mögött egy még súlyosabb jelenség áll, hogy maga az aktív népesség is nagyon kicsi.

Példaként említette, egy hasonló méretű skandináv országban 10 millióból 6 millióan dolgoznak, nálunk jó, ha négy millióan.

A magyar családok óriási nagy hányada belebonyolódott a szürke- és feketegazdaságba. Átlépjük a Dunát, és egy sor leszakadt régiót találunk, ahol jószerével nincs olyan ember, akinek van valamije és törvényes úton érte el. A rendszer azokat adóztatja, akiket egyáltalán el tud érni, és akik nem találnak kibúvókat, mint egy vállalkozó.

Deák Dániel hozzáfűzte, meg lehet próbálni jó irányba terelni a dolgokat, de a lehetőségeink nagyon behatároltak.

Ha most hirtelen lenne egy felvilágosult kormányunk, hosszasan egyeztetne minden szereplővel, és széleskörű legitimációt szerezne a lépéseihez, akkor se tudna egyik napról a másikra változtatni. A magyar vidék egyszerűen másra van szocializálva, azonnal keresné a kiskapukat. Az igazi nagy problémáink a rendszerváltás óta velünk élnek

– mondta, majd megemlítette, ilyen brutális őszinteséggel, mint Orbán, senki nem vágta nyíltan az emberek szemébe a rendszerváltás óta követett társadalompolitikát.

Mintha abból indult volna ki mindenki, hogy Magyarország akkor tudja magát fenntartani, ha idejönnek a külföldiek, gyárakat építenek, oda beterelik a magyarokat, akik nyomkodják a gombot, és ennyi. Ez volt a rendszerváltás utáni modell. Orbán oktatási reformja nem szól másról, mint a még őszintébb alkalmazkodásról. Nincs szükség szaktudásra vagy önállóságra, hanem leginkább engedelmességre, hogy elfogadja a magyar munkavállaló a felsőbbséget. Mindez gátlástalanul tálalva.

 

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el a hvg.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik