Gazdaság

Bukhat a szabadkereskedelmi megállapodás

24.hu
24.hu

2016. 04. 26. 12:25

Korábban a témában:

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről szóló megállapodás lehetősége egyre távolodik – mondta kedden Matthias Fekl francia külkereskedelmi államtitkár, a tárgyalások franciaországi vezetője.

Az RTL kereskedelemi rádió azon kérdésére, hogy lehetséges-e aláírás még az év vége előtt, az államtitkár azt válaszolta: Nem hiszem. Egyébként távolodunk az esélyektől, vagy a kockázatoktól, mindenki megítélheti, azaz egyszerűen a megállapodástól – tette hozzá annak apropóján, hogy a 2013 júliusában megkezdett tárgyalások újabb fordulója a hét elején kezdődött meg New Yorkban.

Franciaország a környezetvédelem területén és a tárgyalások átláthatóságban remél előrelépést, és szeretne az államtitkár szavai szerint “egy jó megállapodást”. “De sem francia, sem európai részről nincs lelkesedés a tekintetben, hogy minden áron aláírjuk (a megállapodást)” – hívta fel a figyelmet a francia kormánytag.

2013 szeptember óta tárgyalnak

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) tárgyalások 2013 szeptembere óta tartanak, céljuk a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása a gazdasági ágazatok széles körében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások adás-vétele az EU és az Egyesült Államok között. A megkötendő megállapodás a tervek szerint nem csupán arról szól, hogy lebontják a jelenleg is viszonylag alacsony vámkorlátokat, hanem arról is, hogy összehangolják az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozást.

A tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok – környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló – érdekeinek európai érvényesítése előtt. A felek ugyanakkor szeretnének még az idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

“Nem látom Európát, amint követi az Egyesült Államokat. A világ legjelentősebb gazdasági tömbje Európa, az első számú tömb a nemzetközi kereskedelemben az értékét, a súlyát illetően Európa. Európának ekként kell hallatnia a hangját” – hangsúlyozta az államtitkár.

Francois Hollande államfő már április közepén jelezte, hogy Franciaország “még mindig mondhat nemet”, ha az átláthatóságra vonatkozó feltételek vagy Európa hozzáférése az (amerikai) közbeszerzési pályázatokhoz nem valósulnak meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.