Gazdaság

Az MNB felfüggesztette a FuturAqua részvényeinek kereskedését

mnb(210x140).jpg (Array)
mnb(210x140).jpg (Array)

Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a FuturAqua részvények kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatás FuturAqua Nyrt. általi közzétételéig marad érvényben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a FuturAqua Nyrt. felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében beszerzett adatok alapján megállapította, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztálya a FuturAqua Nyrt. korábbi könyvvizsgálójával szemben minőségellenőrzési eljárást folytatott le. A minőségellenőrzési eljárás feltárta, hogy a FuturAqua Nyrt. 2014. évi konszolidált (összevont) éves beszámolójának vonatkozásában a társaság korábbi könyvvizsgálója által kibocsátott független könyvvizsgálói jelentés nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak. Így az nem tekinthető a jogszabályokban előírt független könyvvizsgálói jelentésnek.

A tőzsdei kibocsátóktól fokozottan elvárható, hogy a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a jogszabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. A nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát a független könyvvizsgálók által végzett könyvvizsgálat is növeli. Éppen ezért a tőzsdei kibocsátók éves jelentésének a vonatkozó jogszabályok szerint része a független könyvvizsgálói jelentés is.

Bár a jogsértést nem közvetlenül a FuturAqua Nyrt. mulasztása idézte elő, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályok súlyos megsértésére tekintettel az MNB a jogsértő állapot megszüntetéséig a mai naptól felfüggesztette a FuturAqua részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén. A moratórium addig marad érvényben, amíg a tőzsdei kibocsátó teljesíti a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatási kötelezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik