Gazdaság

LMP: a GVH versenyeztetés nélkül költ luxusautókra

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több közbeszerzést, köztük két luxus autó vásárlását is úgy bonyolította le, hogy azon csak egy ajánlattevő volt. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, aki egy közbeszerzésen egy ajánlatból választ az, vagy ab ovo “hülye és retardált”, vagy  szándékos korrupciót követ el.

Luxus szabadidő-autó

A politikus szerint a közbeszerzések 30 százaléka ennek ellenére úgy dől el, hogy azokon csak egy ajánlattevő van. Példaként említette erre, hogy a GVH az idén egy 300 lóerős, négykerék meghajtású prémium gépkocsira írt ki pályázatot, a győztes Volvót pedig egyetlen ajánlatból választották ki. A hivatal emellett korábban ugyanilyen eljárással vásárolt egy 250 lóerős Mazda luxus szabadidő-autó – tette hozzá a szóvivő.

Hadházy Ákos szerint ezekben az esetekben nem csak a GVH “dőzsölése és habzsolása” felháborító, hanem az is, hogy a “honlapján folyamatosan a verseny árcsökkentő hatásáról író” hivatal versenyeztetés nélkül folytatott le közbeszerzéseket.

Az LMP politikusa szerint korábban szintén az egyetlen ajánlattevőnek ítélték oda annak a 10 millió forintos  kampánykoncepciónak az elkészítését, amely éppen arról szólt, hogy nem maradhatnak titokban az üzleti szereplők összebeszélései. Hadházy Ákos emellett nehezen érthetőnek nevezte, hogy a GVH miért fizet szintén versenyeztetés nélkül évi 40 millió forintot a Magyarországi Fogyasztóvédők Egyesületének öt, egyenként 10 négyzetméteres vidéki iroda fenntartására.

Az LMP emellett feljelentést is fontolgat amiatt, hogy a GVH évi 6 millió forintot fizet a Diplomata magazinnak az Országgyűlés munkájának figyelésére – fejtette ki Hadházy Ákos, aki szerint ez a megbízás felveti az államháztartási csalás gyanúját.

A GVH másképp látja

Lapunk megkeresésére a GVH közölte: közbeszerzési eljárásai során a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint jár el. Az egyes beszerzésekkel kapcsolatos információk elérhetőek a GVH és a Közbeszerzési Hatóság honlapján is. A GVH törvényben rögzített feladata a versenykultúra és a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztése. Az engedékenységi politika népszerűsítésére kiírt kampány, valamint a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat támogatása e feladat ellátása keretein belül történik – írták.

A GVH az engedékenységi politika népszerűsítésére kiírt pályázat során több, hét vállalkozás számára küldte el hirdetményét. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat működtetésre kiírt pályázatnál pedig három gazdasági társaság és egy civil szervezet jelezte érdeklődését a GVH-nál az eljárás iránt, így a GVH ezen vállalkozásoknak küldte meg az eljárás dokumentációját.

2008 óta ugyanaz a személy látja el a parlamenti titkári feladatokat, 2016-tól a Diplomata Magazin Kft.-vel való szerződés keretein belül. A gépjárművek beszerzésére a közbeszerzési törvény szerinti nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként került sor – közölte a hivatal.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.