Gazdaság

Még az is lehet, hogy az Audi nem csalni akart, csak halkabb autókat

A dízelmotorok károsanyag-kibocsátási értékeit tesztelés közben manipuláló vezérlő szoftver múltja egészen 1999-ig nyúlik vissza és az alapul szolgáló ötlet eredetileg az Audinál született meg – írja a Handelsblatt szerdai száma.

A lap értesülését sem a Volkswagen, sem az Audi szóvivője nem erősítette meg. Azt viszont a dpa hírügynökségnek a konszern belső köreiben megerősítették, hogy a szoftver története az Audihoz nyúlik vissza.

A Handelsblatt beszámolója szerint az Audi soha nem alkalmazta a szoftvert, de az végül megtalálta az utat a VW-nél kifejlesztett EA 189 típusú dízelmotorok felé. A motorokat aztán a Volkswagen több érdekeltségénél, így az Audinál is használták.

Az Audi eredetileg “ártatlan” ötlete a dízelmotorokra az indítás után hideg üzemmódban jellemző hangos kopogás kiküszöbölését szolgálta a motor üzemanyag adagolásának szoftveres szabályozásával. A fejlesztők később ezt a beavatkozást egészítették ki a motortesztelési üzemmód felismerésével és a kibocsátási értékek ennek megfelelő átállításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik