Gazdaság

Elnézést kért a bankoktól, felfüggesztenék a Kúria bíráját

Kúria (kúria)
Kúria (kúria)
Wellmann György elég érdekesen reagált a Kúria egyik határozatára, levelet írt a bankszövetségnek, és bocsánatot kért, mert a devizásoknak adtak igazat.

A magyar igazságszolgáltatás egy újabb bizarr fordulata volt, amikor egy devizaperben a Kúrián született, a bankok számára káros döntés után Wellmann György elnézést kért a bankszövetségtől amiatt – írja az Mno.hu. A lap szerint a Kúria polgári kollégiumát vezető Wellmann felelősségre vonását egy ügyvédi csoport kezdeményezte a köztársasági elnöknél. Azt is kérik Darák Pétertől, a Kúria elnökétől, hogy függessze fel Wellmannt.

A Magyar Nemzet írta korábban, hogy Wellmann levelet írt a Magyar Bankszövetségnek április 11-én, hogy közölje, nem tartja irányadónak a Kúria vonatkozó ítéletét, és intézkedett arról, hogy az ne szerepeljen már a Kúria honlapján, mert ellentétes egy korábbi jogegységi határozattal.

Az Áder Jánoshoz fodult ügyvédek szerint elfogadhatatlan Wellmann levele, az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat ássa alá. Szerintük személyes kapcsolatot ápol a bankszövetség vezetőjével Wellmann, ezért nem elfogulatlan és pártatlan. ahogy írják:

azzal, hogy a bíró mindezt ilyen nyilvánvalóan jogellenes formában ki is fejtette, maga biztosítja Magyarország polgárait arról, hogy bizonyos személyes érdekek mentén nem engedi a törvényeket s azok célját és szellemiségét a kúriai bírósági ítélkezésben érvényre juttatni.

A Kúria saját szervezeti és működési szabályzata szerint is vétett az ügyvédek szerint a főbíró, aki többek között nem véleményezhetne ítéletet ilyen módon és nem távolíttathat el egymaga egy döntést sem a honlapról. A Kúria a lapnak küldött válaszában közvetetten elhatárolódott Wellmann levelétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik