Gazdaság

Négy éve süllyed az IBM, a felhők menthetik meg őket

watson ibm szuperszámítógép (Array)
watson ibm szuperszámítógép (Array)

Négy éve egyhuzamban esnek az IBM bevételei, pedig az új üzletágak szépen produkáltak. Ezzel együtt a szektortársakhoz képest jóval átlag alatti várt profitnövekedés társul – írta a Portfolió.

A főtevékenységek árbevétele – mely magában foglalja a felhő alapú és az adatelemzési szolgáltatásokat – 14 százalékkal emelkedett a negyedévben, ezzel a teljes forgalomnak mintegy 40 százalékát adja. A felhő alapú szolgáltatások bevétele 34 százalékkal nőtt, az utóbbi 12 hónapban pedig összességében 10,8 milliárd dollárt tett ki.

Az adósságállományuk azonban továbbra is tetemes, 45,6 milliárd dollár, így jelentős nettó hitelállomány mutatkozik a mérlegben. Sokat költenek felvásárlásokra, és nagy osztalékot is fizetnek.

A befektetők a negatív gyorsjelentés hatására szabadulni kezdtek a cég papírjaitól, a részvények közel 5 százalékot estek tegnap az amerikai tőzsdezárás után.

A társaság az elmúlt években egyre inkább új, a hagyományos PC-gyártásnál vonzóbb kilátásokkal rendelkező területekre fókuszált, ennek keretében erősítette felhő szolgáltatási és adatelemzési tevékenységét. A cég működése emiatt a 90-es évek elejére emlékeztet, az IBM akkor vált szoftver és szolgáltató céggé.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik