Gazdaság
Budapest, 2015. július 6.
Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnöke az MPB rendkívüli tisztújító közgyûlésén Budapesten 2015. július 6-án. Szabó László kommunikációs szakember, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidõsport Szövetségének (FODISZ) vezetõje lett a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke.
MTI Fotó: Kovács Attila

13-15 milliárdot jelent a polgároknak az internet áfájának csökkentése

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 16. 12:33

Dübörög majd a digitális jólét.

A jövő évi adótörvények részeként kerül a parlament elé a javaslat, amely januártól 27-ről “Magyarországon soha nem látottan alacsony szintre, 18 százalékra csökkenti az internet-használat általános forgalmi adóját” – mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Ezzel évente legalább egyhavi díj megspórolható.

Deutsch Tamás emlékeztetett rá, korábban az ellenzék is támogatásáról biztosította az elképzelést. Szerinte amikor az internetet nem használókat arról kérdezik, miért nem élnek a szolgáltatással, a második-harmadik helyen az árat jelölik meg. A tavaly az internetről rendezett nemzeti konzultáción a válaszadók kétharmada vélte úgy, hogy az internethasználat elősegítéséhez adót kell csökkenteni és a többség az áfát mérsékelte volna.

A biztos utalt rá: az áfacsökkentés mellett további programokkal segítik az internet elterjedését a következő években. Ezek között említette, hogy Magyarországon az európai céldátumnál két évvel korábban, 2018 végén lesz minden háztartásban elérhető a szupergyors vezetékes internet.

Az internet áfájának csökkentése jól illeszkedik a kormány adócsökkentési terveibe, és a gazdaság jó teljesítménye is lehetővé teszi – ezt már a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mondta. Dömötör Csaba szerint ez jó hír az internetes iparág szereplőinek is, növelheti a beruházási, vállalkozási kedvet, javíthatja Magyarország versenyképességét.

A 2017-es év “egyébként is az adócsökkentésről szól majd”, csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, bővülnek a családi adókedvezmények, adókedvezményt kapnak a fiatal házasok és alacsony marad a személyi jövedelemadó kulcsa – tette hozzá az államtitkár. (Főnöke, Rogán Antal előzőleg az állami tévében szintén ezeket az eredményeket sorolta – a szerk.)

“A digitális jólét megteremtése az előttünk álló évek egyik legfontosabb feladata lesz”, a magyarok számára az internet a szabadság egyik fontos szimbóluma, ezért joggal várják el, hogy az internet érjen el mindenhova, legyen szupergyors, lehetőleg elérhető áron. Azt is joggal várják el, hogy az internet segítse a munkahelyteremtést, és építsen arra a kreativitásra, amire joggal vagyunk büszkék mi, magyarok – fogalmazott Dömötör államtitkár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.