Gazdaság

Huszonöt év nagy idő

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 12:24

Emlékszik még, mi minden történt 1991-ben? Mindenre biztosan nem, segítünk egy kicsit feleleveníteni, mi volt negyed századdal ezelőtt.

1991-ben távozott az utolsó szovjet katonai szerelvény, majd Silov altábornagy is Magyarországról, ezzel befejeződött a csapatkivonás.

Ugyancsak 1991-ben zajlott le a „Sivatagi Vihar”, amellyel a koalíciós erők felszabadították Kuvaitot. Ezzel véget ért az első, jóformán élőben közvetített katonai konfliktus.

Több mint 3 millió példány után ebben az évben gördült le az utolsó Trabant a zwickaui üzem szalagjáról.

Hivatalosan is feloszlott a Varsói Szerződés, majd a KGST, később pedig a Szovjetúnió. Mihail Gorbacsov lemondott elnöki posztjáról, megalakult a Független Államok Közössége.

Magyarországra látogatott II. János Pál pápa, Szent István ünnepén, a budapesti Hősök terén mondott miséjén mintegy kétszázezren vettek részt.

Ebben az évben kezdett online működni a világméretű háló, az internet legrégibb formája és ekkor mutatták be az első webböngészőt.

Megjelent a Kispál és s Borz Naphoz holddal című klasszikusa, Michael Jackson Dangerous-a,  a Nirvanatól a Nevermind. A Pearl Jam a Ten, a Queen pedig az Innuendo albumával rukkolt elő.

Egerszegi Krisztina ekkor már kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres világcsúcstartó és kétszeres Európa-csúcstartó volt. A Forma 1 bajnokságot Aytron Senna nyerte a McLarennel.

Ebben az évben került vászonra a Terminátor 2, A bárányok hallgatnak, A halászkirály legendája, Az utolsó cserkész, és ne feledkezzünk meg a Hamis a babáról és a Szerelmes szívekről sem.

És 1991-ben, január elsején kezdte meg tevékenységét az Austrotherm Kft. első üzeme Győrben. A kiváló, állandóan és átlátható módon ellenőrzött minőségű szigetelőanyagokat gyártó cég gyorsan piacvezető lett, pozícióját a mai napig őrzi. Később két újabb üzeme épült, rohamosan szélesedett termékeinek palettája. Az elmúlt negyed évszázadban együttesek tömege oszlott fel, Forma 1-es csapatok tündököltek és buktak el, számos alkalommal rajzolódott át a Föld térképe, a Trabantok pedig szinte az utolsó szálig kivesztek. Az Austrotherm Kft. viszont mindig haladva a korral, állandóan megújítva termékeit, de maradt és marad ezután is a minőségi szigetelőanyagok piacvezető gyártója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.