Gazdaság
Zánka, 2012. augusztus 30.
A zánkai Új nemzedék központ átadott felújított fõépülete, az elõtérben Németh János keramikus mûvész Neptun címû szobra 2012. augusztus 30-án. A fõépület felújításának célja az volt, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a magas színvonalú oktatáshoz és gyakorlati képzésekhez. A munkálatok négy hónapig tartottak.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Elfolyt milliárdok – információt kért az Európai Bizottság

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 08:33

Szabálytalan közbeszerzések miatt vizsgálódnak az Új Nemzedék Program kapcsán.

Információt kért Magyarországtól az Európai Bizottság az Új Nemzedék Program kapcsán – írja a 444.

A programot 2011-ben indította útjára a kormány, a cél egy ifjúsági információs hálózat létrehozása volt. 3,3 milliárd forint uniós forrást szavaztak meg, a munkát a zánkai úttörőtábort felügyelő Új Nemzedék Központ nevű, nonprofit állami cégre bízták.

A program érdemi eredményeket nem mutatott fel, viszont rengeteg pénzt fizettek ki Fidesz-közeli tanácsadóknak, cégeknek. 2014-ben a nonprofit cég 4 milliárd forintos mínusszal zárta a pénzügyi évet, mégsem szűnt meg – újabb 5 milliárd forintot kapott egy „átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre” kiírt uniós pályázaton, tavaly ősz óta pedig a „Komplex ifjúsági fejlesztések” program forrásaiból működik, amit az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program finanszíroz.

Az Új Nemzedék Központ eredetileg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozott, annak megszűnésével átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyelete alá. A cég azután került a hírekbe, hogy megtagadta az adatszolgáltatást az Állami Számvevőszék felé, miután az Emmi-nél vizsgálatot rendeltek el a korábbi költések miatt. Az ÁSZ feljelentette a céget az ügyészségen.

Ujhelyi István szocialista képviselő az Európai Bizottsághoz fordult. Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos azt közölte megkeresésére, hogy a TÁMOP-ból pénzelt programok felügyelete a helyi hatóságok feladatkörébe tartozik, ezzel együtt a Bizottság aktívan figyelemmel kíséri a programokat és vizsgálja az éves végrehajtási jelentéseket.

Az Új Nemzedék Program kapcsán a bizottság felkérte Magyarországot, hogy szolgáltasson információt. A Társadalmi Mobilitás Operatív Program irányító hatósága arról tájékoztatta a bizottságot, hogy szabálytalansági eljárást indított a projekt keretében végzett közbeszerzésekkel kapcsolatban. Az eljárás 2015. november 12. óta fellebbezési szakaszban van, az ügyben az illetékes központi beszerzési testületnek kell döntenie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.