Gazdaság

Adóelkerülés elleni javaslattal álltak elő a legnagyobb EU-tagok

Feketelistát állítanának össze az együttműködést elutasító országokról.

Közös javaslatot tett az adóelkerülés és a korrupció ellen az EU öt legnagyobb tagállama. Azt javasolják, hogy állítsák össze az adóparadicsomok listáját, büntessék meg az együttműködést elutasító országokat, és az információk automatikus cseréje révén fedjék fel a fedőcégek valódi tulajdonosainak személyazonosságát.

A német, brit, francia, olasz és spanyol pénzügyminiszter Washingtonban tartott közös sajtótájékoztatót. Ezen mutatták be kezdeményezésüket, amelyet a G20-csoport pénteki miniszteri szintű ülésén terjesztenek elő, azzal a céllal, hogy más országokat is csatlakozásra bírjanak.

Az öt ország arra kéri a G20-csoportot, hogy tegyen határozott lépéseket az adóparadicsomok, valamint a jövedelmek, a tőke és pénzügyi mozgások leplezését szolgáló mechanizmusok ellen. A G20-csoport tagjai közül azonban nem minden ország ért egyet azzal, hogy feketelistát kellene készíteni az adóparadicsomokról.

George Osborne brit pénzügyminiszter kijelentette: el akarják érni, hogy a javaslatot minden ország elfogadja, és ennek segítségével leleplezzék le a pénzmosást vagy korrupciót szerte a világban. A nemzetközi összefogás jelentőségét hangsúlyozta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is, rámutatva, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem globális választ igényel, el kell érni, hogy a jövőben senki ne bújhasson el bonyolult jogi struktúrák mögé.

A javaslat szerint az OECD-re hárulna az a feladat, hogy állítsa össze az együttműködést elutasító országok listáját, amelyet a G20-ak hagynának jóvá. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik