Gazdaság

Újabb 100 millió euró megy a belső menekültkrízisre

Megszavazta az Európai Parlament az extra kiegészítést a március elején elfogadott már 700 millió eurós keret felett. Az idei első költségvetési módosító javaslatról a képviselők gyorsított eljárásban, egy hónap alatt döntöttek. Sok képviselő morgolódik a törökök miatt.

Az Európai Parlament szerdán megszavazta, hogy plusz 100 millió eurót különítsenek el a menekültek unión belüli ellátására és 2 millió eurót arra, hogy az Európai Terrorelhárító Központ (ECTC) új munkatársakat vegyen fel. Az idei első költségvetési módosító javaslatról a képviselők gyorsított eljárásban, egy hónap alatt döntöttek. Az Európai Bizottság még március elején javasolt 700 milliós sürgősségi humanitárius csomagot, ehhez extra a most megszavazott 100 millió euró. A pénzt többek között élelmiszerre, sürgős egészségügyi ellátásra, sátrakra, higiéniás eszközökre vagy oktatásra lehet fordítani.

A márciusban megszületett megegyezés lényege, hogy az EU visszaküldheti a nem szír illegális menekülteket a szírekért cserébe. A megállapodás fejében az Unió hatmilliárd eurót ígért Ankarának. A Görögországból Törökországba való visszatoloncolásokat fel is függesztették, mert hirtelenjében igen sok menedékkérelem érkezett a görög hatóságokhoz. A török elnök legutóbb elégedetlenségét fejezte ki az aláírt megállapodás eddigi megvalósítása kapcsán. „Eddig csak ígéretek hangzottak el, de semmi sem történt” – jelentette ki. Az országában tartózkodó szíriai menekültekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, „hárommillió embert látunk el a költségvetésünkből”

A menekültek Görögországból Törökországba történő visszaküldéséről született március 18-i, brüsszeli megállapodás volt a témája annak a vitának, amit Donald Tusk és Jean-Claude Juncker elnökökkel szerda reggel folytattak a képviselők. A képviselők nagy többsége aggodalmát fejezte ki az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás miatt. Felszólították a Bizottságot és a Tanácsot, hogy kövessék szoros figyelemmel az emberi jogok és szólásszabadság törökországi helyzetét és vizsgálják meg azokat a vádakat, amelyek szerint a török hatóságok Szíriába toloncolnak vissza szír menedékkérőket. Megkérdőjelezték, hogy a menekültek számára Törökország biztonságos országnak tekinthető-e.

Számos EP képviselő kérdőjelezte meg az egész megállapodás értelmét is, szerintük ugyanis a csempészek nemsokára egyszerűen új útvonalakat fognak találni. Mások a menedékkérők görögországi helyzete és az ottani szakemberek hiánya miatt aggódtak. Megint más képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy noha a megállapodás nem tökéletes, viszont még ez a mostani helyzet kezelésére leginkább alkalmas eszköz.

Olvasói sztorik