Gazdaság

Magyarul vásárolhatnak a kolozsvári Praktikerben

Először csatlakozott nagy áruházlánc a magyar nyelvhasználatot népszerűsítő kezdeményezéshez.

A Praktiker az első nagy áruházlánc, amely csatlakozott Erdélyben az „Igen, tessék!” elnevezésű, a magyar anyanyelv használatát propagáló mozgalomhoz. A kolozsvári Praktikerben már kihelyezték az állandó magyar kiszolgálást jelző matricákat, a magyarul tudó eladók pedig „Igen, tessék! – Da, poftiti!” feliratú kitűzőket viselnek.

Talpas Botond, a mozgalom vezetője elmondta: a Praktiker csatlakozása mérföldkő mozgalmuk életében. Már több mint hétszáz vállalkozás csatlakozott, de ez az első áruházlánc-partnerük. Szerintük egyre többen választják azokat a cégeket, ahol anyanyelvükön intézhetik vásárlásaikat, és ezt ismerte fel a Praktiker is.

Az „Igen, tessék!” mozgalom öt éve indult Kolozsváron, azzal a szándékkal, hogy a kereskedelemben is előmozdítsa a kisebbségek anyanyelvhasználatát. Úgy tapasztalták, hogy általános jelenség, hogy a kisebbségben élő magyarok románul szólalnak meg az üzletekben és hivatalokban, mert nem tudják, hogy a megszólított ügyintéző, eladó beszél-e magyarul. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik