Gazdaság

Déli nyitás: Szijjártó ötpontos fejlesztési tervről állapodott meg Kenyában

24.hu
24.hu

2016. 04. 13. 14:48

Kenya Kelet-Afrika legfejlettebb országa, a nemzetközi terrorellenes küzdelem egyik afrikai vezető ereje, az EU-Afrika együttműködés motorja - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek, miután szerdán hivatalos tárgyalásokat folytat Nairobiban, ahol találkozott a kenyai külügyminiszterrel, az ipari miniszterrel és Nairobi kormányzójával.
Korábban a témában:

A miniszter a kenyai külügyminiszterrel ötpontos együttműködési, fejlesztési tervben állapodott meg.
Eszerint szorosabbra fűzik a külügyi, külpolitikai konzultációkat, ehhez aláírták a szükséges megállapodást. Szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy az idén aláírják a két ország közötti gazdasági együttműködési megállapodást, továbbá ötven ösztöndíjas helyet biztosítanak kenyai hallgatóknak a magyar egyetemeken, ők szeptembertől megkezdik tanulmányaikat Magyarországon. Ezzel Kína és India után Magyarország adja a harmadik legtöbb ösztöndíjas lehetőséget kenyai diákoknak – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Regionális központ leszünk

Megállapodtak abban is, hogy Kenya külkereskedelem fejlesztési stratégiájában Magyarországra regionális központként tekint a közép-európai és nyugat-balkáni kereskedelmében, ezért jó esély van arra, hogy a következő kenyai nagykövetség Budapesten nyíljon meg, ezáltal a kenyai termékek nagy része Magyarországon keresztül tud eljutni Európába – tett hozzá.

Kenya magyar vállalatokat enged be dinamikusan bővülő piacára négy területen: magyar vállalatok tömegközlekedési eszközök gyártása tekintetében számíthatnak piaci lehetőségre, magyar vízgazdálkodási és víztisztító rendszerek kerülnek kenyai piacra, a termelékenység növelése érdekében magyar mezőgazdasági technológiát vesznek igénybe, valamint az egészségügyben kórházi eszközöket szállítanak – számolt be Szijjártó Péter, hozzátéve: az idén magyar-török orvosi misszió érkezik Kenyába, ahol a gyerekhalálozás csökkentéséért dolgoznak majd.

Az Eximbank 70 millió dollár hitelkeretet nyitott annak érdekében, hogy a magyar vállalatok sikeresen jelen legyenek a kenyai piacon.
Szijjáró Péter elmondta, hogy amennyiben a kelet-afrikai térségben nem sikerül visszaszorítani az al-Shabaab iszlamista terrorszervezetet, emberek százezrei lesznek kénytelenek elhagyni otthonaikat, ez pedig újabb Európára háruló bevándorlási hullámot vetíthet előre. Ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió maradjon jelen Szomáliában a képzési missziójával, amelyhez Magyarország négy katonát biztosít.

Az EU-val is szorosabbra fűznék a kapcsolatot

A találkozón tárgyaltak az Európai Unió és Afrika együttműködéséről is – mondta Szijjártó Péter. Kiemelte: Kenya az afrikai közösség vezető országa, júniusban az EU gazdasági együttműködési megállapodást fog aláírni a Kelet-Afrikai közösséggel. Magyarországnak az az érdeke, hogy ezt a megállapodást még az idén ratifikálják, mert minél kevesebb kereskedelmi akadály van, Magyarország annál jobb külgazdasági tevékenységet tud folytatni a régióban.

Szijjártó Pétert hivatalos útjára elkísérte 15 magyar üzletember is, akik magyar-kenyai üzleti fórumon vesznek részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.