Gazdaság

Alkotmánybíróság előtt az elektromos cigarettát üldöző törvény

A fideszes többségű parlament tavaly év végén elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megszigorította az elektromos cigaretta forgalmazását és annak használatát, ezzel gyakorlatilag újabb trafikmutyit hajtva végre – írja közleményében a Jobbik alelnöke, Szávay István.

Meglátása szerint az elektromos cigaretta használóit a jogszabály gyakorlatilag dohányossá, az e-cigarettát pedig dohánytermékké minősíti, miközben ez alapvetően egy, a dohányzásról való leszokást segítő eszköz. A törvény azáltal, hogy az elektromos cigarettát csak dohányzásra kijelölt helyeken engedi használni, az e-cigiseket a dohányosok közé szorítja, ez pedig nemcsak egészségügyi kockázatot jelent, de könnyen visszaterelheti az érintetteket a vágott dohányt fogyasztók soraiba – teszi hozzá.

A fentieken kívül az új szabályozás újraosztotta a körülbelül 4 milliárdos e-cigaretta-piacot a fideszes barátok között,hiszen ezeket a termékeket a jövőben már csak dohányboltok forgalmazhatnák, ráadásul a különféle dohány- és gyógyszeripari multik nyomására csak leszűkítettet árukészlettel – állapítja meg.

A fogyasztók és a forgalmazók érdek-képviseleti szervezeteivel egyeztetve Szávay a múlt év végén jelentette be, hogy a törvénymódosítás megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ahhoz, hogy egy jogszabály felülvizsgálata elindulhasson, az országgyűlési képviselők legalább egynegyedének támogatása szükséges.A Jobbik és az MSZP valamennyi képviselőjének aláírásával most sor kerülhet a jogszabály utólagos normakontrolljára, és az Alkotmánybíróság tárgyalni fogja ennek Alaptörvénnyel való összhangját.

Az alelnök bízik benne, hogy az e-cigarettát használók hamarosan visszatérhetnek a nemdohányzók közé.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik