Gazdaság

Kizárt, hogy valósággá válik a Fidesz álma 2017-ben

Orbán Viktor azt mondta februárban, hogy még mindig nő az államadósság, ezért annak megállításához előbb-utóbb “nullás költségvetésre” lesz szükség. Pedig már most lehet tudni, hogy nem lesz nullás egyenlegű a 2017-es büdzsé, ráadásul az elmúlt években rendre elsődleges többlettel zárt a költségvetés – írta a napi.hu.

Így működik a kormány szómágiája

Az elmúlt évtizedben megugorhatatlan akadály volt a háromszázalékos GDP-arányos maastrichti hiány teljesítése, ebben az ügyben azonban komoly előrelépést tett az Orbán-kormány 2012 után.

Az államháztartás hiánya tavaly a GDP 1,9 százaléka volt, idén és jövőre is ekörül tervezett a szaktárca, a részletes számokat a 2017-es költségvetésben a konvergenciaprogramban hozza majd nyilvánosságra a kormány.

Ugyanakkor a 600-800 milliárd forintos eredményszemléletű hiány eltüntetése hatalmas megszorítást igényelne, ami jelenthet adóemelést és/vagy kiadáscsökkentést. Emiatt is is született az a kompromisszumos javaslat, hogy a “nullás költségvetést” kidolgozását eltolják 2020-ig.

A kormányzati kommunikációs gépezett beindult, hogy valamilyen nullás egyenleget előállítsanak már a 2017-es költségvetésben.

Erre találták ki az eddig nem létező államháztartási fogalmat, a “működési hiányt”, ezt az egyenleget hozzák ki nullára.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik