Gazdaság

Átírták, mégis titokzatos maradt a jegybanktörvény

Az MNB-törvény módosítóját hiába írták át, benne maradt, hogy a jegybank többségi tulajdonában lévő társaságok indokolt esetben megtagadhatják közérdekű adataik kiadását.

Akár már néhány hét múlva is megtagadhatják üzleti titokra hivatkozva bizonyos közérdekű adatok kiadását az MNB többségi vagy kizárólagos tulajdonában lévő társaságok, írja a Világgazdaság.

Többek között ez is benne maradt ugyanis a napilap szerint a jegybanktörvény módosításának átdolgozott tervezetében, amit a napokban be is nyújthat a Fidesz.

Az Alkotmánybíróság korábbi döntésében ugyanis csak a jegybanki alapítványok adatainak eltitkolását minősítette az alaptörvénnyel ellentétesnek, az ellen nem volt kifogása, hogy a jegybankra már most is érvényes adatkezelési szabályok vonatkozzanak a jegybank által legalább ötven százalék plusz egy részvény erejéig birtokolt cégekre.

Az indoklás szerint a jegybank cégei is versenyezhetnek a piacon, és lehetnek olyan üzleti információik, amelyek nyilvánosságra kerülése e versenyt befolyásolná.

Ugyanakkor az MNB-s többségi tulajdonban lévő cégek közül csak egynek, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nek lehetnek piaci ellenfelei, ezt azért alapította a jegybank, hogy az megvásárolja a bankok bedőlt kereskedelmi ingatlanportfólióját.

(Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik