Gazdaság

Vészesen alacsony szintre süllyedt az infláció

piac (zöldségpiac)
piac (zöldségpiac)

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).

Ezzel a mutató újra visszatért a negatív tartományba. A piac 0,1%-os pozitív értéket várt, vagyis érdemi meglepetést jelent az adat.

Az infláció a januári 0,9 és a februári 0,3%-os értéke után süllyedt újra a negatív tartományba. Ez immár a harmadik alkalom: 2014-15 fordulóján még a rezsicsökkentés volt az első számú oka a negatív árindexnek, 2015 szeptemberében viszont már a világpiaci energiaárak csökkenése volt a domináns, ahogy most is.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte, hogy bár márciusban emelkedtek az üzemanyagárak, de még mindig alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Az Erste elemzői szerint a nyomott inflációs dinamika segítheti a Magyar Nemzeti Bankot abban, hogy folytassa a kamatcsökkentési ciklusát a következő hónapokban.

Úgy gondoljuk, hogy áprilisban újra 15 bázisponttal csökkentheti az irányadó rátát a Monetáris Tanács, így április végén már 1,05%, június végén pedig 0,75% lehet az alapkamat, írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik