Gazdaság

Ángyán-jelentés: Orbán birtoka körül összpontosulnak a nagy gazdagodások

Ángyán József, az Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára közzétette legújabb, a Fejér-megyei földeladásokról szóló jelentését. A dokumentumból nemcsak az derül ki, hogy Orbán Viktor szűkebb pátriájában értékesítették a legtöbb és a legjobb minőségű állami földet, hanem az is, hogy itt érvényesült a leglátványosabban a politikai befolyás a nyertesek kiválasztásánál – írta a Nol.hu.

Mészáros Lőrinc és rokonsága, a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. vezérkara és rokonságuk, a Mezőföld Kft. társtulajdonosai – így néz ki Fejérben a földeladások nyerteseinek toplistája (mindegyik említett kör ezer hektárnál több földet szerzett). A fenti adat önmagában is cáfolja azokat az állításokat, hogy az állami birtokok eladására a helyben élő családi gazdálkodók, a „kérges tenyerű gazdák” földhöz juttatása érdekében van szükség.

A megye állami földjeiből alaposan bevásárolt Mészáros Lőrinc családja (ők több mint 1400 hektárt vettek), de közel 300 hektárnyi terület jutott Tiborcz István (Orbán Viktor veje) családjának, illetve L. Simon László államtitkár feleségének is. Jól járt továbbá az Orbán családdal kivételesen jó kapcsolatban lévő Flier família (a Lévai Anikó nevén lévő földek művelője) is.

Mészáros a 2010-es országgyűlési választásokat követően rövid idő alatt a környék földesura és a 100 leggazdagabb magyar egyike lett – írta az Ángyán-jelentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik