Gazdaság

Így működött az EMMI egyik háttérintézménye

Velencei-tó (Array)
Velencei-tó (Array)
Több területen vagyongazdálkodási, vagyon nyilvántartási szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. (PR Kft.) ellenőrzésekor.

A háttérintézmény igazából non-profit kft., amelynek bevételei is vannak, és ezek könyvelést nem szabályszerűen végezték. A cég fogyatékos emberek rehabilitációját végzi. A Velencei-tó partján fekvő létesítmények üzemeltetéséért felel, egy vízi sportiskolát is működtetnek.

Az ÁSZ megállapította:

Az állami vagyon hasznosítására kötött szerződések, a tulajdonosi joggyakorlás, az elszámolások, a vagyongazdálkodási feltételek kialakítása, a vagyongazdálkodás, illetve vagyonnyilvántartás, valamint az adatszolgáltatás nem volt szabályszerű.

Érdekes, hogy a kft. bevétele 2014-ben 336,6 millió forint volt, ezen belül az értékesítés nettó árbevétele 96,4 millió forintot tett ki. A társaság gazdálkodása a 2011-2013. között nyereséges volt, 2014-ben azonban 7,4 millió forint veszteséggel zárt.

Az ÁSZ a PR Kft. ügyvezetőjének, valamint az emberi erőforrások miniszterének fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik