Gazdaság

Leálltak az autógyárak, azonnal csökkent a magyar ipari termelés

Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)
Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)

Februárban sorozatban a negyedik hónapban csökkent az ipari termelés, januárhoz képest 0,8 százalékkal kevesebbet állított elő a szektor – derült ki a KSH első becsléseiből.

A Portfolio szerint négy egymást követő hónapnál hosszabb ipari visszaesés 2000 óta csak egy alkalommal, a 2008-2009-ben, a világgazdasági válság derekán történt, akkor hét hónapon át csökkent a magyar ipar kibocsátása.

Az ipar, különösen az autógyártás már januárban is meglepően gyengén teljesített, akkor a hivatalos magyarázat az volt, hogy a tavaly év végi leállások áthúzódtak az idei év elejére.

Ha ez valóban így van, akkor a mostani adatok alapján úgy tűnik, hogy ezek a leállások az átlagosnál jóval hosszabb ideig tartottak, és vélhetően nem csupán a karácsonyi szezonban szokásos termeléskiesésről van szó, írta a lap.

Éves szinten mindazonáltal mégiscsak növekedett a magyar ipar, a tavalyi év azonos hónapjához képest 6,3 százalékkal termelt többet. Ugyanakkor a növekmény elsősorban abból adódott, hogy idén február egy nappal hosszabb volt; a szökőnap-hatással igazítva csupán 1,8 százalékkal emelkedett a termelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik