Gazdaság

1200 embert rúgnak ki Spanyolország legnagyobb bankjából

Spanyolország legnagyobb bankja, a Banco Santander munkavállalóinak 5 százalékát, mintegy 1200 embert bocsát el idén – tájékoztatta a cégvezetés a szakszervezeteket szerdán Madridban.

A tervek szerint a pénzintézet több mint 24 ezer spanyolországi dolgozója közül 300-at a bank központjából, 900-at pedig a különböző fiókirodákból küldenek el. A Spanyolországban működő több mint 3400 bankfiókból 450-et bezárnak.

A létszámcsökkentés része a bankhálózat múlt héten bejelentett átalakításának, amelyet José Antonio Álvarez, a Banco Santander vezérigazgatója korábban azzal indokolt, hogy a pénzintézet modernizálni kívánja fiókjait és egyúttal nyitni a digitális szolgáltatások irányába, mert “a pénzügyi szaktor nagy változások megy keresztül, és a digitális forradalom új versenytársak megjelenését engedi a piacon”.

Kitért arra is, hogy az intézkedésnek vannak takarékossági indokai is, mert az új szabályozási előírások miatt megnövekedtek a költségeik, ugyanakkor rentabilitásra törekednek egy csökkenő szektorban.

A világ kilenc országában jelenlévő bank az elmúlt évet 5,9 milliárd euró nettó nyereséggel zárta, amellyel 2,6 százalékos növekedés 2014-hez képest. A profit 56 százaléka Európából, 44 százaléka pedig a dél-amerikai országokból és az Egyesült Államokból származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik