Gazdaság

Pénzt még nem kapott az uniótól, de milliárdokat kifizetett már a kormány

Magyarország a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus során még nem kapott Brüsszeltől fejlesztési forrást, a költségvetés terhére ugyanakkor már kifizetett 23 milliárd forintot a kormány a győztes pályázóknak; a lehívások az év második felében indulhatnak, írja keddi számában a Magyar Nemzet.

A Miniszterelnökség sajtóirodája a lapnak ezt azzal magyarázta, a projektek olyan szakaszban tartanak, hogy még nem tudnak teljesítésalapú számlákat hozni. A tárca várakozásai szerint azonban az év második felétől több százmilliárd forintos nagyságrendben indulhatnak a forráslehívások.

A kabinetnek az előző, 2007-2013-as ciklushoz kötődő vitákat legkésőbb a jövő év közepéig le kell zárnia az Európai Unióval. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint hat ügy vár rendezésre, melyekben jelenleg is zajlik a vizsgálat. Ezek összesen 201,7 milliárd forintos büntetést vonhatnak maguk után, melyből a legnagyobb tétel a 125 milliárdos korrekcióval fenyegető aszfaltkeverő-ügy, amelynél a brüsszeli testület versenykorlátozásra gyanakszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik