Gazdaság

Februárban új lendületet vett az üzletek forgalma

2016. februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,5, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2016. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Ennek oka, hogy januárban az eladások volumene csupán 1,7, a naptárhatással kiigazítva 2,2 százalékkal nőtt (ezen belül is az élelmiszer-vásárlásnál 1,4 százalékos csökkenést mért a KSH).

NGM: idén 6-8 százalékkal bővülhet a kiskereskedelem

Idén a tavalyihoz hasonló ütemben, átlagosan 6-8 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint  – ismertette Lenner Áron Márk, a minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden, a Központi Statisztikai Hivatal februári kiskereskedelmi adatait kommentálva.

Hozzátette: a növekedéshez minden makrogazdasági előfeltétel adott, így az alacsony inflációs környezet, a növekvő reálbérek, és a rekordszintű foglalkoztatottság. Mindemellett az emelt családi adókedvezmények és az szja-csökkentés is növeli a lakosság elkölthető jövedelmét.

Az elemzők 4-5 százalék körüli növekedést várnak

A februári kiskereskedelmi adat lényegesen meghaladta az elemzői várakozásokat, az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint a forgalom bővülése az év hátralévő részében gyorsulhat, de az év egészében a tavalyi 5,8 százalékosnál kissé alacsonyabb, 4-5 százalék között lehet a növekedés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom az idén elsősorban a reálbérek jelentős, 6 százalékot meghaladó növekedése miatt bővülhet, várakozásai szerint több mint 5 százalékkal.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: az év során tartósan magas maradhat a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt, így éves átlagban 4,1 százalékos növekedésre számít a tavalyi fehéredési hatást is tükröző 5,8 százalékos növekedés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik