Gazdaság

Egyre több fegyvert vásárolunk

amerikai hadsereg (Array)
amerikai hadsereg (Array)

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint tavaly egy százalékkal emelkedtek a katonai kiadások, az országok összesen 1676 milliárd dollárt költöttek fegyverre 2015-ben.

Európában a legnagyobb növekedést az Oroszországgal és Ukrajnával határos államok realizálták:

Lengyelországban 22 százalékkal, Litvániában 33 százalékkal, Szlovákiában 17 százalékkal emelkedtek a katonai kiadások. Romániában mindez 13 százalékot tesz ki.

Érdekesség, hogy a nyugat-európai államok tekintetében 1,3 százalékos csökkenés tapasztalható. A kutatók arra számítanak, hogy a fegyverberuházások az Oroszországgal kapcsolatos feszültség, valamint a terrorfenyegetettség miatt növekedni fognak.

Sam Perlo-Freeman, a SIPRI szakértője úgy vélte, a tavalyi kiadások ellentétes trendekre utalnak. Egyrészt visszatükrözik a világ számos pontján lévő konfliktusokat, másrészt az olajárak csökkenése miatt kevesebb „olajpénzt” tudtak katonai eszközökre fordítani. A stockholmi intézet jelentése rámutatott, hogy az olajár zuhanása 2014-ben 2,4 százalékkal visszavetette a fegyvervásárlásokat, és vélhetően ez idén is folytatódni fog.

Ennek ellenére az Egyesült Államok messze az élen jár a fegyverbeszerzés terén.

A legnagyobb katonai beruházások országonként 2015-ben:

  • Egyesült Államok: 596 milliárd dollár
  • Kína: 215 milliárd dollár
  • Szaúd-Arábia: 87,2 milliárd dollár
  • Oroszország: 66,4 milliárd dollár

A legnagyobb csökkenést ezen a területen két olajtermelő ország, Venezuela (mínusz 64 százalék) és Angola (mínusz 42 százalék) könyvelhette el.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik