Gazdaság

Rejtélyes cégre bukkantak az MKB-eladás ügyében

A jegybanki alapítványok hozták létre a húszmilliárdos társaságot, de tagadják, hogy ez állna a bankvásárlás mögött.

Az ismeretlenségből kerültek elő azok a tőkealapok, amelyekről a múlt héten derült ki, hogy ők az MKB Bank vevői. Egyes értesülések szerint a vásárlás mögött valójában a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok állnak. A kormány olyan törvényt próbált hozni, amely kimondta volna, hogy az alapítványok által kezelt pénz nem közpénz, ezért a nyilvánosság előtt sem kell vele elszámolni, de ezt végül az Alkotmánybíróság elkaszálta.

A Világgazdaság arról írt, hogy az egyik MNB-alapítvány, a Pallas Athéné Domus Scientiae tavaly alapított egy céget, a Ferida Zrt.-t, amely idén év elején 20 milliárd forint tőkeemelést kapott három másik jegybanki alapítványtól. A tőkeemelést azzal indokolták, hogy a cég külföldi befektetési lehetőségekkel összefüggésben folytasson vizsgálatot.

A jegybanki alapítványok ugyanakkor tagadták, hogy az általuk létrehozott társaság állna a vásárlás mögött. A 444 viszont nem tartja kizártnak, hogy valamilyen közvetítőn keresztül igenis az alapítványi pénzekből veszik meg a bankot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik