Gazdaság

Nemzetközi offshore botrány: Ausztráliában már vizsgálódnak

Nyolcszáz személy ellen indítottak eljárást adóelkerülés vádjával, mert felmerült a nevük a kiszivárgott dokumentumokban.

Eljárásokat indított az ausztrál és új-zélandi adóhatóság azután, hogy hatalmas mennyiségű adat szivárgott ki offshore cégekről egy panamai ügyvédi irodától. Az ügyben adóelkerülés miatt vizsgálódnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Mossack Fonseca nevű cég több százezer ügyfelének adata került nyilvánosságra. Egy nemzetközi újságírócsoport egy évig dolgozott az adattenger feldolgozásán, az ügynek magyar érintettjei is vannak, köztük egy volt fideszes képviselő. De jóval nagyobb halak is érintettek – köztük Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és Petro Porosenko.

Az ausztrál adóhivatal 800 személy ellen vizsgálódik, a rendőrséggel és a pénzmosás elleni hivatallal együttműködve vizsgálják a kiszivárgott dokumentumokat.

Az új-zélandi adóügynökség is bejelentette, hogy nemzetközi partnereivel együttműködve vizsgálódik azok ellen, akik jogellenes offshore ügyletekben vettek részt és nem tettek eleget adófizetési kötelezettségeiknek. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik