Gazdaság
epitoipar(430x286).jpg (Array)

BKIK: csak Budapesten10 ezer lakás építése várható

24.hu
24.hu

2016. 04. 01. 13:34

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint 10 ezer lakás építése várható csak Budapesten. Mindezt a legnagyobb ingatlanfejlesztő társaságokkal történő konzultáció nyomán írták. Azt nem írták, hogy ez a lakásszám milyen időtávban várható, csak annyit, hogy “a közeljövőben”.

E szerint Budapesten és az agglomerációs övezetben

  • 7000 új lakóingatlan építésének előkészítése van folyamatban
  • és további 3000 úgynevezett egyéb építői körtől (magán építtetők, építőipari vállalatok, stb.) prognosztizálható beruházás.
  • a szakmai számítások szerint ez mintegy 400.000.000,- Ft-nyi befektetést jelent az ingatlanépítésben érintett szakmák számára
  • Budapesten a várható ingatlanfejlesztések 70%-a társasházas ingatlan és 30% esetében lehet a lakosság általi közvetlen lakóingatlan építésére számítani
  • Budapesten jelenleg 911.000 lakóingatlan van, ennek most a dinamikus bővülése várható

A kamara felhívja a figyelmet arra, hogy Budapesten az országoshoz képest kritikusabb a szakmunkás helyzet, így “az építési vállalkozók és így a piac is jobban meg kell, hogy fizesse a szakmunkát, hogy a megrendelt épület jó minőségben és határidőre készüljön el”.

Magyarán: drágulásra lehet számítani.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos megkülönböztetni a fővállalkozásban felvállalt kész lakóingatlan 5%-os ÁFÁ-ját a házilagos kivitelezésben készülő lakóingatlanok ÁFA visszaigénylési lehetőségétől, amire a megrendelő jogosult.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.