Gazdaság

Nem kellett a bankoknak nullaszázalékos hitel

Az elemzők nem erre számítottak.

Az érdeklődés jóval alacsonyabb volt a vártnál, elemzők arra számítottak, hogy 24,3 milliárd euró lesz az igény a bankok részéről. Ugyanakkor az igényt valószínűleg erősen csökkentette, hogy júliustól kedvezőbb feltételekkel új célzott hosszú távú refinanszírozási program indul.

Az EKB kormányzótanácsa márciusban döntött úgy, hogy 2016 júniusától négy hosszabb lejáratú, célzott refinanszírozási műveletből álló új sorozatot indít el, mindegyiket négyéves lejárattal. Az ezekre a műveletekre vonatkozó hitelkamatok olyan alacsonyak lehetnek, mint a betéti rendelkezésre állás kamata. Utóbbi jelenleg mínusz 0,40 százalék.

A TLTRO nem volt igazán sikeres a kezdetekben sem, a kereskedelmi bankok által igényelt hitelek nagysága rendre jóval alatta maradt annak, amit az EKB kihelyezett volna. 2014 szeptemberében 82,6 milliárd, decemberben pedig 129,8 milliárd, míg 2015 márciusában 97,8 milliárd, júniusban 73,9 milliárd, szeptemberben 15,5 milliárd, decemberben pedig 18,5 milliárd euró olcsó hitelt vettek fel a bankok négyéves futamidőre.

A kihelyezett hitelek összege a mostani, immár hetedik aukció után 425,4 milliárd euróra emelkedett, miközben az EKB azt remélte, hogy ennyi pénzt már az első két aukción szétoszt.

A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába – a vállalkozásoknak és a háztartásoknak – kell továbbadniuk. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek nem tesznek eleget ennek a feltételnek, már 2016 őszén vissza kell fizetniük a TLTRO keretében felvett hiteleket. Más szankcióktól azonban nem kell tartaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik