Gazdaság

A magyar almatermelőket szívatta meg az oroszok elleni embargó

A tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés, az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ugyanis ellepte a piacot, ezért a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre került – írja a Magyar Idők szerda számában.

Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke a lapnak elmondta: ősszel viszonylag jó áron tudták értékesíteni az almát a termelők, a fogyasztói alma és az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs ára is magasabb volt. Bár a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, az olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat. Egyes becslések szerint februárban mintegy 1,2 millió tonna volt a lengyel raktárakban a gyümölcs mennyisége.

A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs kereslet a magyar árura és szinte alig akad felvásárló. Felhívta a figyelmet arra, hogy az árak nagyban függnek a minőségtől és a fajtától is. Van olyan alma, amelyet hazai hűtőházakból hatvan forintért visznek, de olyan tétel is akad, amelyet 120 forintért is el lehet adni.

Takács Ferenc szerint enyhíti a gazdák kárát, hogy a léüzemek április elején elkezdik a hűtőházakban megromlott alma feldolgozását, de a kilónkénti 20 forintos ár sok esetben a tárolási költségeket sem fedezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik