Gazdaság

Elemzői reakciók: meglepte a piacot Matolcsyék lépése

Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (Array)

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amellyel meglepte a piaci szereplőket – írta az Equilor sajtóközleménye.

Várakozásaink szerint a Magyar Nemzeti Bank 10-15 bázispontonként őszre 1% közelébe mérsékelheti az alapkamatot, tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon, írták.

A piac azért nem várt kamatcsökkentést, mert a jegybank számos “hűtő nyilatkozatot” tett a közelmúltban, amelyeknek a lényege az volt, hogy akkor lát neki a vágásnak, ha az valóban egy újabb kamatciklus (tehát folyamatos lazítás) kezdetét jelentheti – írta a Portfolió.

FRISSÍTÉS 15:05 – Az MNB jelentése szerint

A jegybanki Inflációs jelentés kedden kiadott fő számai alapján az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2017-ben a gazdaság 3 százalékkal bővül. A jegybank szerint az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsul, decemberben még 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vetítettek előre.

A kamatcsökkentés mindaddig folytatódik, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével

– olvasható az MNB Monetáris Tanácsának keddi, kamatdöntés után kiadott 15 órás közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik