Gazdaság

Brexit: sötét jövőt fest a Brit Iparszövetség

100 milliárd fontba és egymillió munkahelybe kerülhet a kilépés az EU-ból.

Elképesztő összegbe, 100 milliárd fontba (39,7 billió forint) kerülhet a brit gazdaságnak, ha kilép az ország az Európai Unióból, emellett 950 ezer munkahely szűnhet meg 2020-ig – közölte a Brexit ellen kampányoló Brit Iparszövetség.

A legnagyobb brit üzleti lobbicsoport által készíttetett tanulmányok szerint, ha a David Cameron által június 23-ra kitűzött népszavazáson az EU elhagyása mellett döntenének a választók, az súlyos csapást jelentene a gazdaságra, az életszínvonalra, a munkahelyekre és a növekedésre. A kereskedelemre és befektetésre gyakorolt negatív hatásokat egyáltalán nem ellensúlyozná az a pénz, amit megspórolnának azon, hogy nem kell hozzájárulni az uniós büdzséhez.

A szervezet adatai szerint a brit GDP 5 százalékkal lenne alacsonyabb 2020-ra a kilépéssel, mint nélküle, és akkor is 3 százalékkal kisebb lenne, ha a kilépés után szabadkereskedelmi megállapodást kötnének az EU-val. 2017-ben és 2018-ban egyáltalán nem lehetne növekedésre számítani.

A Brexit mellett kampányolók azzal érvelnek, hogy Európa egyre kisebb felvevőpiacot jelent Nagy-Britannia számára, és így a brit kormány saját különmegállapodásokat köthetne a feltörekvő államokkal. Matthew Elliott, a Vote Leave mozgalom vezetője szerint „az EU által finanszírozott Brit Iparszövetség elszántan terjeszti ugyanazokat a rémmeséket, mint amikor az eurozónához való csatlakozás mellett kampányoltak. Akkor sem volt igazuk és most sincs” – mondta. (Bloomberg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik