Gazdaság

Még több olcsó sertéshúst a népnek!

Meghozta a várt eredményt a sertés tőkehús áfájának csökkentése, az első két hónap tapasztalatai szerint mérséklődött az ára, nőtt a fogyasztás és fehéredett az ágazat – hangsúlyozta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) sajtótájékoztatóján.

Sajnos az államtitkár arról nem beszélt, hogy az áfacsalók azonnal átálltak a sertésről az áfacsalt baromfira.

Mint ahogy arról sem, hogy bár valóban pár száz forinttal olcsóbban vehetünk sertéshúst (amely amúgy nem egy túl egészséges étel), az olcsóbbá tett sertéshús fő nyertese az ország leggazdagabb embereinek agrárgazdasága.

Erről ebben a cikkünkben is olvashat bővebben. Feldman Zsolt kiemelte: a sertés tőkehús áfacsökkentésének hatását monitorozzák, elemzik, a tapasztalatok pedig az alapját jelenthetik majd egy olyan javaslatnak, amely továbblépést eredményezhet más területen is.

Éder Tamás, a Hússzövetség társadalmi elnöke elmondta, az ágazat fehéredését mutatja, hogy nagyobb mértékben növekedett a sertésvágások száma, mint az ágazat teljesítménye. Rámutatott arra, hogy versenyképesség miatt szükséges a fejlesztés a hazai húsfeldolgozóknál, mert ennek elmaradása az húsüzemek auditálását akadályozhatja.

Az elnök jelezte, húsvétra csak olyan helyen érdemes húsárut vásárolni, amely iránt megvan a bizalom, a kétes eredetű termékek nagyobb kockázattal járnak, a füstölt áruknál pedig az ár a termék minőségét is mutatja.

Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára az MTI-nek jelezte, hogy a szövetség becslése szerint az évi sonkafogyasztás 25-30 százaléka a húsvéti ünnepekhez kötődik, ekkor 6 ezer tonna füstölt árut értékesítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik