Gazdaság

Újabb százmilliókkal tömték ki Matolcsyék alapítványait

280 milliárd forintnyi közpénz felhasználását szeretnék eltitkolni a fideszes képviselők.

Január végén összesen 300 millió forintot juttatott a Magyar Nemzeti Bank három alapítványnak, a Matolcsy György kuratóriumi elnöksége alatt álló Pallas Athéné Domus Animaenak, valamint a Domus Concordiaenak és a Domus Innovationisnak – írja a Világgazdaság.

Ez egy hónappal az előtt történt, hogy a fideszes Bánki Erik javaslatára az Országgyűlés megengedte az alapítványoknak, hogy eltitkolják, mire fordítják közpénzből származó vagyonukat, amelyek már a 280 milliárd forintot közelítik. Az erről szóló törvény azonban még nem hatályos, mert a köztársasági elnök normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.

A Világgazdaság szerette volna megtudni, hogy mennyit költöttek az alapítványok 2016. január 31-ig, de nem kaptak választ. A vagyonból egyébként 185 milliárd forintnyi résznek csak a hozamát használhatják fel a szervezetek.

Az Együtt egyébként szerdán törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a jegybanki alapítványok miatt az ügyészségen, mire csütörtökön demokráciákban finoman szólva rendkívül szokatlan dolog történt: Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György jegybankelnök együtt ebédeltek. A 24.hu megkeresésére az ügyészség azt közölte, hogy az MNB által tett feljelentések tárgyában egyeztettek, munkaebéden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik