Gazdaság

Feleslegesen dörgölőznek Orbánék Azerbajdzsánhoz

A baltás gyilkosért cserébe még államkötvényt se vettek, ráadásul egyre rosszabb a gazdasági helyzetük.

Még egy gyilkost is elengedett a magyar kormány azért, hogy gazdasági előnyökre tegyen szert Azerbajdzsánnal, de a várt haszon csak nem akar megérkezni – írja összeállításában a VS. Pedig múlt hétvégi látogatásán a magát harcos antikommunistának beállító Orbán Viktor még a volt államfő, a néhai KGB-vezérőrnagy Hejdar Aliyev sírját is megkoszorúzta, hogy gesztust gyakoroljon az elnöki széket apjától megöröklő Ilham Aliyev felé, akinek feleségét Magyar Érdemrenddel tüntette ki.

Orbán azt is hangoztatta, hogy Azerbajdzsán mintaállam, illetve „stabil, kiszámítható, sikeres” ország, noha valójában egy posztszovjet diktatúra, ahol rendszerszintű a korrupció és mondvacsinált indokokkal bebörtönzik a hatalmat kritizálókat.

A magyar gesztusok ellenére eddig nem lehet tudni arról, hogy az azeriek magyar államkötvényt vettek volna, és vezeték sincs, amelyen azeri gázt importálhatnánk. Valamelyest nőtt az oda irányuló export, de a tavalyi 18 milliárdos forgalom nem mondható jelentősnek. Változásra nincs is remény, a tartósan alacsony olajárak miatt ugyanis nehéz gazdasági helyzetbe került az ország, már hitelről egyeztetnek a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal.

A magyar miniszterelnök viszont még mindig azt reméli, hogy Azerbajdzsán megerősödve kerül ki a mostani helyzetből, diverzifikáltabb lesz gazdasága, amiben talán Magyarország is szerephez juthat, ezért továbbra sem akarja elhanyagolni kapcsolatát az Aliyev-rezsimmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik